Op zoek naar een correspondent die met kunde over BelgiŽ kan schrijven?

Ik ben beschikbaar voor Nederlandse geschreven media die duiding willen over de ontwikkelingen in de Belgische politiek in 2019.

De verkiezingen in België zijn voorbij. Hoe nu verder? Momenteel kent België nog een federale regering van lopende zaken zonder meerderheid. De Vlaams-nationalisten van de N-VA stapten begin december 2018 uit de regering Michel, omdat ze onoverkomelijke bezwaren tegen de ondertekening van het Marrakech pact door premier Michel hadden. De regering van lopende zaken heeft geen meerderheid meer in het parlement en moet dus spitsroeden lopen. Het politieke landschap is flink door elkaar gehusseld met de verkiezingen van 26 mei. De politieke verhoudingen liggen er nu heel anders bij. Wat gaat dat betekenen voor de verschillende regeringen? Op gewestelijk niveau (Vlaams Gewest, Waals Gewest, Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Duitstalige Gemeenschap)? Op federaal niveau? De federale regering moet het liefst worden gevormd door partijen die aan beide kanten van de taalgrens een meerderheid hebben op gewestelijk niveau. Let wel: de Vlaamse/Waalse regering hoeft zeker niet uit dezelfde partijen te bestaan als uiteindelijk de federale regering! 

Wie nu door de bomen het bos al niet meer ziet, maar wel de Nederlandse lezer adequaat over de Belgische politiek wil informeren, kan dus een beroep op mij doen. Liever een artikel over de Belgische economie of samenleving? Dat kan ook. Mail mij voor overleg. 

België

België telt tien provincies: West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant, Henegouwen, Waals-Brabant, Luik, Namen, Luxemburg. Brussel is geen provincie, maar de hoofdstad en een gewest. Er zijn in totaal drie gewesten: het Vlaams Gewest, het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Al deze gewesten hebben een eigen regering. Dat zijn niet alle regeringen! Verder is er nog de federale (landelijke) regering, de Waalse gemeenschapsregering en de regering van de Duitstalige gemeenschap in de zogenoemde Oostkantons (provincie Luik).

 


Bron: http://ictjufmia.classy.be/Belgie.htm
 
Vanaf donderdag 7 maart tot het moment dat er een nieuwe federale Belgische regering is, zal ik wekelijks op donderdag een gratis nieuwsbrief Belgische verkiezingen 2019 op deze site publiceren! Met daarin steeds het laatste verkiezingsnieuws.
 
Dat België een ingewikkeld land is, is historisch zo gegroeid. Een uitleg in vier minuten.