Exporteren vraagt meer dan alleen naar het financiŽle plaatje kijken

Heb je als ondernemer plannen om te exporteren naar landen in Centraal- of Oost-Europa, naar de Baltische staten, naar de Balkanlanden? Of wil je daar een lokale vestiging opzetten? Ik kan in een gedetailleerd  rapport behalve de cijfertjes ook het politieke systeem/het huidige politieke klimaat schetsen. En wijzen op historische en culturele aspecten die van belang kunnen zijn om deze nieuwe afzetmarkt volledig te doorgronden. Immers: hoe beter je een land kent hoe succesvoller je er kunt ondernemen.
 
Betreffende landen
De landen in Centraal- en Oost-Europa en de Baltische staten zijn al lid van de EU. Zij mogen zich verheugen in een grote belangstelling van Nederlandse/Vlaamse ondernemingen. Gesteld kan worden dat de Nederlandse/Vlaamse export naar/activiteit in Polen, de Republiek Tsjechië, Slowakije, Roemenië, Hongarije, Estland, Letland en Litouwen nog jaarlijks toeneemt. 
 
De Balkan is een ingewikkeld geografisch geheel. Bulgarije, Griekenland, Kroatë en Slovenië zijn al lid van de EU. De landen die vallen onder de term de westelijke Balkan (Albanië, Servië, Noord-Macedonië, Kosovo, Montenegro, Bosnië en Herzegovina) zijn nog geen lid van de EU, maar willen dat op termijn wel allemaal worden. De EU heeft maart 2020 besloten om in eerste instantie met Albanië en Noord-Macedonië toetredingsonderhandelingen op te starten. Een toekomstig EU-lidmaatschap biedt handelsperspectief voor Nederlandse en Vlaamse ondernemers. Zij moeten zich wel ervan bewust zijn dat de westelijke Balkanlanden voor het merendeel nog geen stabiele democratieën zijn. Zaken doen zal daar dus niet altijd even vlekkeloos/volgens de regels verlopen (dat doet het trouwens ook nog niet in bijvoorbeeld Bulgarije en Roemenië). Een goede feitelijke kennis van het land/de regio vooraf is derhalve gewenst.  
 
Voor wie het geografische plaatje van de Balkanregio en de gevoeligheden die daar spelen nog niet helemaal helder voor ogen heeft: in onderstaande YouTube video legt een jongeman het in een sneltreinvaart en op amusante wijze uit.
 
 
Wat ik kan betekenen
Ik kan de geïnteresseerde ondernemer helpen een breder beeld te krijgen van het land/de landen naar waar hij/zij wenst te exporteren/een vestiging wil opzetten. Dit gaat verder dan alleen het kijken naar de economische cijfertjes (die ik wel ook zal aanleveren). Mijn informatie is daarnaast gericht op het politieke systeem/politieke klimaat. Hoe stabiel is het land/zijn de landen? Hoe zit het met de corruptie? Is het rechtssysteem onafhankelijk? Is er vrijheid van meningsuiting? Verder zal ik ingaan op culturele en historische aspecten die van belang zijn om het product/de dienst goed in de markt te kunnen zetten. Standaard zal ik al deze facetten meenemen in mijn informatievoorziening. Al naar gelang de wens/behoefte kan ik op één of meerdere zaken nog dieper ingaan. Uiteindelijk moet de ondernemer een totaalbeeld krijgen van het land/de landen waarin hij/zij actief wil worden, zodat de ondernemer niet voor verrassingen komt te staan. De betreffende informatie wordt aangeleverd in een uitgebreid rapport en wordt in principe eenmalig op maat geschreven. Naast het eenmalige rapport is het ook mogelijk dat de ondernemer zich abonneert op een frequent verschijnende nieuwsbrief over het betrokken land/de regio. Zo blijft hij/zij op de hoogte van de laatste politieke en economische ontwikkelingen. 
 
Contact
Heb je als ondernemer exportplannen naar een of meerdere landen in Centraal- of Oost-Europa, de Baltische staten of op de Balkan? Neem dan contact met mij op om te bespreken hoe ik je van zo gedetailleerd mogelijke informatie over het betreffende land (landen/de regio) kan voorzien. Mijn mailadres staat onderaan deze pagina en op de pagina Privacy/contact/copyright Ik ben vanaf half september in staat om deze dienst effectief uit te voeren.