Giorgia Meloni: 'Brothers of Italy is niet tegen Europa'

21/09/2022
 
Zondag zijn de parlementsverkiezingen in Italië. Het is zo goed als zeker dat rechts de verkiezingen gaat winnen en dat Brothers of Italy de grootste partij wordt. In een interview met haar leider Giorgia Meloni dat op EURACTIV valt te lezen, laat zij alvast in haar kaarten kijken.
 
Meloni etaleert zich in het interview als een conservatief. Zij keert zich sterk af tegen de Italiaanse linkse partijen 'die decennialang aan de macht zijn geweest zonder dat ze daarvoor de electorale steun hadden'. Het eerste dat zij wil aanpakken, zijn uiteraard de financiële zorgen die ook de Italianen hebben inzake de kosten van energie en levensonderhoud. Verder wil ze strengere migratieregels en minder abortussen. Ze heeft geen plannen om uit de EU te stappen. Wel is Meloni van mening dat de EU kleiner moet worden en zich meer moet concentreren op kerntaken op het gebied van buitenlands beleid en defensie. 
 
Brothers of Italy heeft sterke banden met het extreemrechtse Spaanse Vox. Op de vraag of de democratie in Europa in gevaar komt als ook Vox in Spanje aan de macht zou komen na de parlementsverkiezingen daar in 2023 antwoordt ze dat ze erom moet lachen dat links haar partij en Vox demoniseren. 'Misschien zijn we niet de monsters waar mensen ons voor houden.' Als laatste deelt ze nog een sneer uit naar Italiaans links dat veel meer feministisch denkt, terwijl nu een conservatieve vrouw aan de macht lijkt te komen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 21/09/2022 - ...
 

        Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft