BosniŽ en Herzegovina is het armste land in Europa, drie EU-lidstaten in top-10

29/10/2021
 
Het Duitse Wirtschaftswoche heeft de tien armste landen in Europa opgelijst, kijkend naar het BBP per hoofd van de bevolking in elk land. Bosnië en Herzegovina staat helemaal bovenaan. In de lijst staan ook drie EU-lidstaten: Bulgarije (6), Kroatië (8) en Roemenië (10). 
 
Bulgarije is dus de armste EU-lidstaat, wat niet echt als een verrassing komt. Dat Kroatië armer is dan Roemenië zal wel menigeen verrassen. Hoewel in Roemenië extreme armoede meer voorkomt dan in Kroatië, ligt het BBP er wel hoger: 16 euro tegenover 15,81 euro. Lopen we het lijstje verder langs, dan zien we op plek 2 t/m 5 alleen maar Balkanlanden. Achtereenvolgens Albanië, Noord-Macedonië, Servië en Montenegro. Op plek 7 staat Belarus en op plek 9 Rusland.
 
Hetgeen alle landen in de lijst in grote mate gemeen hebben, is een hoge werkloosheidsgraad. Zo is in Bosnië en Herzegovina 40% van de beroepsbevolking werkloos. Daarmee scoort het land net iets beter dan Djibouti en Congo, de landen met de hoogste werkloosheidsgraad ter wereld. Het BBP per hoofd van de bevolking ligt in Bosnië en Herzegovina slechts op 7,46 euro. Wat verder in het nadeel van alle landen in de lijst speelt, is dat ze alle economisch onvolgroeid zijn en dat veel inwoners op het platteland wonen. Daar zijn de leefomstandigheden nog slechter dan in de steden.
 
Het Bulgaarse Novinite heeft het Duitse artikel op de site van Wirtschaftswoche letterlijk vertaald naar het Engels. Kies zelf de taal van je voorkeur.  
 
Copyright tekst: Johan Peters, 29/10/2021 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft