Aanslag in Wenen had kunnen worden voorkomen

05/11/2020
 
De Slowaakse politie waarschuwde afgelopen zomer al hun Oostenrijkse collega's over Kujtim Fejzulai, de man die maandagavond vier mensen doodde in het centrum van Wenen. De Oostenrijkse inlichtingendienst BVT heeft echter geen actie ondernomen, moest de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken gisteren toegeven.
 
Kujtim Fejzulai probeerde deze zomer in Slowakije munitie te kopen voor een aanslag met een Kalashnikov in het land. Zijn poging tot koop mislukte, omdat hij geen wapenvergunning had. Fejzulai was toen net uit de gevangenis. April 2019 was hij tot een gevangenisstraf van 22 maanden veroordeeld wegens een poging naar Syrië te reizen om zich bij IS te voegen. Na acht maanden kwam hij al vrij onder strikte voorwaarden nadat hij had gezworen geen extremistisch gedachtegoed meer aan te hangen, aldus de Oostenrijkse minister Karl Nehammer.
 
Waarom BVT geen verdere actie ondernam na onderzoek van de Slowaakse informatie kon Nehammer niet vertellen. 'Er is duidelijk iets misgegaan in de communicatie', aldus de minister die aandrong op een onafhankelijk onderzoek naar deze zaak. Hij gaf zijn voorganger Herber Kickl van de uiterst rechtse FPÖ de schuld van het minder goed functioneren van de inlichtingendiensten.
 
Kujtim Fejzulai, 20, is geboren in Wenen. Zijn ouders zijn oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Macedonië.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 05/11/2020 - ...
 

        Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft