Balkan trekt te weinig lessen uit aardbevingen

02/01/2020
 
Op 26 november 2019 kostte een aardbeving in Albanië het leven aan 51 mensen. Honderden raakten gewond en duizenden werden dakloos. De aarde trilt al eeuwen op de Balkan. Aardbevingen zijn er dan ook een regelmatig terugkerend fenomeen. Toch doen de regeringen op de Balkan te weinig om aardbevingsbestendig te bouwen, blijkt uit een reportage in The New York Times. 
 
Van Roemenië en Bulgarije tot Montenegro en Albanië. De 20e eeuw zag verschillende zware aardbevingen voorbijkomen op de Balkan. Alleen in Roemenië al waren er twee: in 1940 en 1977, resulterend in duizenden doden. Na de aardbeving in 1977 voerde de regering een streng toezicht in op de aardbevingsbestendigheid van de gebouwen. Toch hapert dat toezicht anno 2020. Een van de belangrijkste problemen is dat een gebouw zoals een appartementencomplex vaak meerdere eigenaren heeft. Tot nu toe staan er in de hoofdstad Boekarest iets meer dan 300 gebouwen bekend als gevaarlijk in het geval van een aardbeving. Hoeveel het er in werkelijkheid zijn, valt moeilijk te zeggen.
 
Eenzelfde verhaal valt te noteren in Bulgarije. Alhoewel het land is verondersteld beter op een aardbeving te zijn voorbereid dan andere Balkanlanden, resteren er grote vragen over de veiligheid van gebouwen. Vooral van gebouwen die zijn gebouwd na de val van de communistische regering begin jaren 90. Bouwondernemers zagen hun kans schoon bouwprojecten uit de grond te stampen en het daarbij niet altijd nauw te nemen met de voorschriften, zo leerde The New York Times.
 
Verschillende wetenschappers geven in het artikel aan dat de regio niet goed is voorbereid op een werkelijk zware aardbeving. Zij leggen de verantwoordelijkheid daarvoor bij de regeringen. Die moeten meer politieke moed tonen en de kwetsbaarheid aan hun burgers duidelijk maken. Naast uiteraard het nemen van de nodige maatregelen. 
 
Lees het hele artikel: 

The Lesson of an Albanian Earthquake: The Balkans Aren’t Ready for the Big One

Copyright Nederlandse samenvatting: Johan Peters, 02/01/2020 - ....