Zagreb opgeschrikt door twee aardbevingen

22/03/2020
 
De Kroatische hoofdstad Zagreb is zondagochtend vroeg opgeschrikt door twee aardbevingen. De eerste had een kracht van 5.3 op de schaal van Richter, de tweede een kracht van 5.0. Er zijn meldingen over schade, zoals op bovenstaande foto duidelijk te zien, maar nog niet van slechtoffers. De bevingen vonden even buiten de hoofdstad plaats en waren voelbaar in Bosnië en Herzegovina, Hongarije, Slovenië en Oostenrijk. Over schade of slachtoffers in die landen is nog niets bekend.
 
Zondagmiddag is duidelijk dat er vooralsnog geen dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Wel verkeert een tiener in levensgevaar nadat het dak van het huis waarin hij verbleef, was ingestort. Veel mensen renden na de bevingen in paniek de straat op. De overheid maant hen terug naar hun woningen te gaan, omdat in Kroatië sinds gisteren maatregelen gelden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
 
De Balkanregio, waar ook Kroatië toe behoort, is gevoelig voor aardbevingen. Veel Balkanlanden zijn echter slecht voorbereid op aardbevingen, publiceerde ik begin dit jaar nog.
 
Ook de top van de kathedraal in Zagreb is beschadigd. Zo zag de kathedraal er voor de aardbeving uit.
 
 
Copyright tekst en foto kathedraal Zagreb: Johan Peters, 22/03/2020 - ...