Laat het beheer van de ABBA financiŽn maar aan BjŲrn en Benny over

05/11/2021
 
Vandaag verschijnt het nieuwe album van ABBA, 'Voyage'. Op tournee gaan de leden niet meer. Dat wilden de dames Agneta Fältskog en Anni-Frid Lyngstad absoluut niet. Geen probleem. De mannelijke leden Björn Ulvaeus en Benny Andersson bedachten een avatar show met begeleiding door echte muzikanten. Die is vanaf mei 2022 te zien in Londen. Kassa voor ABBA waarvan de financiën al goed bewaard worden door Björn en Benny sinds het allereerste begin, midden jaren 70.
 
Na de split in 1982 is het mannelijke duo zich altijd blijven ontfermen over de muzikale erfenis van ABBA. In 1992 brachten ze een Greatest Hits album uit die intussen al meer dan 30 miljoen keer is verkocht. Ook de musical Mamma Mia die in 1999 in première ging en nog steeds loopt, heeft inmiddels al vier miljard dollar opgebracht. En nu staan ze aan de vooravond van hun laatste kunststukje. Een show in Londen die in theorie tot in de eeuwigheid geprogrammeerd kan blijven.De locatie is in eerste instantie voor 4 1/2 jaar afgehuurd.
 
Het eerste idee ervoor kwam van Spice Girls manager Simon Fuller in 2016. Hij stelde Björn en Benny voor een concertreeks met hologrammen te organiseren. Daarvoor schreven ze in 2017 twee nieuwe songs. Uiteindelijk is dat idee niet doorgegaan, omdat Björn en Benny niet overtuigd waren van de hologrammen en niets zagen in een daaraan gekoppelde tv-show.
 
Het idee van gelijkende afbeeldingen van de ABBA-leden werd echter niet overboord gegooid. Industrial Light & Magic van filmproducer George Lucas kreeg de opdracht avatars ('Abbatars') te ontwikkelen. De avatars geven de ABBA-leden in hun jonge jaren weer. Een scherm met de avatars maakt onderdeel uit van een speciaal te bouwen Voyage arena waarop vanaf 27 mei 2022 echte muzikanten sparren met de avatars en op die manier de songs van ABBA gedurende anderhalf uur ten gehore brengen. Wie het wil meemaken, kan een ticket kopen vanaf 21 pond per persoon. 
 
Dit artikel is gebaseerd op een uitvoeriger artikel in De Tijd waarin nog dieper wordt ingegaan op de financiële kant van de groep ABBA.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 05/11/2021 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft