Poolse regering luisterde oppositie af in aanloop naar verkiezingen 2019

27/12/2021
 
De Poolse senator Krzysztof Brejza is tijdens de verkiezingscampagne in 2019 uitgebreid bespioneerd en afgeluisterd door de regering met de bedoeling om hem zwart te kunnen maken. Dat bericht Trouw vandaag dat zich baseert op het Poolse weekblad Polityka.
 
De Poolse regeringspartij PIS heeft met behulp van de geheime diensten en het Israëlische spionagesysteem Pegasus de oppositie  bespioneerd zodat ze precies wist wat die van plan was tijdens de verkiezingscampagne, aldus Trouw. De regeringspartij gebruikte die kennis vervolgens om de oppositie in diskrediet te brengen. Brezja liet zijn telefoon onderzoeken door een Canadese specialist. Deze constateerde dat het apparaat 33 keer was gehackt. Brezja blijkt bovendien niet de enige. Ook de bekende oppositieadvocaat Roman Giertych die voormalig Europees president Donald Tusk bijstond in zijn verdediging tegen aantijgingen door PIS, werd afgeluisterd en bespioneerd.
 
De gevolgen van deze onthullingen kunnen verstrekkend zijn. Rechtszaken in Polen hebben weinig kans, omdat de rechtspraak op de hand van PIS is. Giertych en Tusk kunnen wel rechtszaken in het buitenland aanspannen, omdat zij in respectievelijk Italië en België zijn bespioneerd. Ondertussen rijst de vraag of PIS de verkiezingen in 2019 wel rechtsgeldig heeft gewonnen. De uitslag was close. Nu het afluisterschandaal aan het licht is gekomen, heeft de oppositie munitie om de uitslag alsnog aan te vechten.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 27/12/2021 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft