Air France-KLM klopt aan voor miljardensteun in Nederland en Frankrijk

03/04/2020
 
 
Volgens persbureau Reuters heeft Air France-KLM zowel bij de Franse als Nederlandse overheid gevraagd om miljardensteun om het huidige verlies aan inkomsten door de coronacrisis te kunnen overleven. In totaal zou de maatschappij om zo'n 6 miljard euro aan leningen hebben gevraagd, waarvan 4 miljard voor rekening van de Franse staat zou komen en 2 miljard voor de Nederlandse staat.
 
Het is niet de bedoeling dat de overheden het geld uit eigen zak betalen. Beide landen zijn voor 14% aandeelhouder in de luchtvaartmaatschappij en kunnen op die manier garant staan voor leningen waarover Air France-KLM momenteel gesprekken voert met verschillende banken. BNP Paris Fortis en Société Générale staan de maatschappij bij in de herfinanciering van haar vermogen. Beide banken wilden niets kwijt hierover tegenover Reuters.
 
De Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra zei afgelopen woensdag tegen Reuters dat Nederland bereid is Air France-KLM te helpen. Hij ging daarbij verder niet in detail over hoe of wat. Tussen de Nederlandse en Franse regering botert het al meer dan een jaar niet wat de vliegmaatschappij betreft. Vorig jaar was er onenigheid over het management waarop de Nederlandse regering ineens extra aandelen inkocht om meer zeggenschap te verkrijgen. Als de coronacrisis straks voorbij is en Air France-KLM met een grote schuldenberg zit opgezadeld, is de kans op nieuwe wrevel tussen Nederland en Frankrijk reëel. De Franse minister van Transport Jean-Baptiste Djebbari denkt voor de nabije toekomst al na over een nationalisatie van Air France, wat de facto het einde van de private onderneming zou betekenen en een KLM dat weer op eigen benen moet staan.
 
Air France-KLM heeft de afgelopen maand 90% van de normale vluchten moeten schrappen als gevolg van de coronacrisis, wat neerkomt op een verlies aan inkomsten van 700 miljoen euro in maart. Van de 35.000 KLM-medewerkers hebben al 2.000 hun baan verloren door de huidige malaise.  
 
Copyright tekst: Johan Peters, 03/04/2020 - ...