ServiŽ en Kosovo ondertekenen economisch akkoord in Witte Huis

04/09/2020
 
 
Onder het toeziend oog van president Donald Trump ondertekenen de Servische president Aleksandar Vucic en de Kosovaarse premier Avdullah Hoti later vandaag een economisch akkoord in het Witte Huis te Washington.
 
Dit economisch akkoord is het eerste tastbare document van een toenadering tussen de twee kamphanen op weg naar een normale relatie. Het kwam niet zonder slag of stoot tot stand. In totaal zijn er vier ontwerpen opgesteld. In het eerste ontwerp werd tevens een schriftelijke poging gedaan om de twee buurlanden elkaar te laten erkennen. Dat ging de Serviërs vooralsnog een paar bruggen te ver. Wat er precies in het finale ontwerp staat, is niet bekend.
 
De Servische president en Kosovaarse premier zijn sinds donderdag in de VS. Naast het economisch akkoord is er ook gesproken over infrastructurele projecten en de zogenoemde 'mini-Schengenzone' tussen Servië, Albanië en Noord-Macedonië. Servië ziet graag dat Kosovo deze economische samenwerking accepteert, zodat de drie betrokken landen handelsbarrières uit de weg kunnen ruimen.
 
Voor president Trump betekent het economisch akkoord een succes op het gebied van buitenlands beleid waarmee hij kan uitpakken in zijn verkiezingscampagne. De VS streven er nog steeds naar dat Servië en Kosovo elkaar als normale en volwaardige buurlanden gaan erkennen. Iets waar ook de EU zich voor inzet. Het nu bereikte economisch akkoord komt hoe dan ook op het palmares van de regering Trump.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 04/09/2020 - ...