VS en Europa vrezen 'Albanese achterkamertjespolitiek' inzake justitiehervorming

22/05/2020
 
De ambassadeurs van de VS en de EU in Albanië zeggen bezorgd te zijn over een vermeende nieuwe overeenkomst inzake de justitiehervorming in het land. Deze is dan zonder consultatie van de twee landen tot stand gekomen, terwijl de VS en de EU er in 2016 toe hebben bijgedragen dat het Albanese parlement een pakket maatregelen aannam om de corruptie en de onbekwaamheid van het rechtssysteem aan te pakken. Sindsdien pompen de twee grootmachten aardig wat geld hiertoe in het land. 
 
Het verhaal wil dat de Albanese politieke partijen met elkaar in achterkamertjes veranderingen aan het pakket hebben besproken. Zowel de ambassadeur van de Vs,  Yuri Kim (links op de foto), als die van de EU, Luigi Soreca (de man op de voorgrond), zeggen in een verklaring te hopen dat dit niet het geval is. Zij willen geen van beiden dat aan de fundamenten van het pakket wordt gezaagd. 
 
De Albanese politici zelf reageren ontkennend of ontwijkend op de westerse zorgen. Premier Edi Rama was het meest vaag van allen door Shakespeare te citeren: 'De hel is leeg, alle duivels zijn hier.' Voor de kenners: dit komt uit het stuk The Tempest. Oppositieleider Lulzim Basha ontkent dat hij onderdeel is van zulke achterkamertjesgesprekken.
 
Van de door de VS en EU gewenste justitiële hervorming is na vier jaar overigens nog niet veel terechtgekomen, ondanks miljoenen euro's die daarvoor ter beschikking zijn gesteld.
 
De dame op de foto is de algemeen aanklager in Albanië, Olsian Cela. Zij speelt geen rol in dit verhaal.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 22/05/2020 - ...
 

      Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft