Kosovo Tribunaal wil nu ook Noord-Macedonische politicus ondervragen

23/07/2020
 
Het Kosovo Tribunaal in Den Haag heeft de Noord-Macedonische politicus Ali Ahmeti uitgenodigd voor een ondervraging over zijn rol tijdens de Kosovo Oorlog (1999). Op zijn Facebookpagina schrijft Ahmeti dat hij zonder twijfel aan het verzoek zal voldoen.
 
Ahmeti was ten tijde van de Kosovo Oorlog lid van het Kosovo Bevrijdingsleger (KLA) dat onder leiding stond van de tegenwoordige Kosovaarse president Hashim Thaci die ondertussen al een gesprek heeft gehad met het tribunaal en wacht op eventuele verdere stappen. In 2001 maakte Ahmeti ook nog deel uit van het Albanese Nationale Bevrijdingsleger (ALN) dat streed voor meer rechten voor de Albanese minderheid in wat nu het land Noord-MacedoniĆ« is. Toen dat doel na een vredesakkoord in 2002 was bereikt, ging Ahmeti de politiek in. Met zijn medestrijders richtte hij de partij Democratic Union for Integration (DUI) op. DUI heeft sindsdien van verschillende regeringen deel uitgemaakt en ook bij de parlementsverkiezingen van vorige week woensdag scoorde de partij goed. 
 
Het Kosovo Tribunaal wilde niet vertellen waarom het nu zijn vizier ook richt op Ahmeti. Ahmeti zelf zegt dat hij maar wat graag meewerkt aan een onderzoek 'dat moet bewijzen dat de voormalige Servische president Milosevic genocide pleegde tegenover de Albanezen'. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 23/07/2020 - ...
 

          Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft