Hoopvolle ontwikkelingen voor vroegtijdige opsporing en behandeling Alzheimer

30/11/2022
 
Afbeelding invoegen
 
Alzheimer ontstaat door klontering van het eiwit Beta-amyloid in de hersenen. Door die klontering kunnen hersencellen moeilijker met elkaar communiceren. Die moeilijkere communicatie verstoort de werking van het brein waardoor de bekende symptomen optreden, zoals vergeetachtigheid en zich vergissen met tijd en plaats (er zijn er nog meer). Vandaag verschenen in de internationale pers twee berichten die hoop geven op een vroegtijdige opsporing van Alzheimer en het op zijn minst vertragen van de ziekte.
 
In het magazine Frontiers in Aging Neuroscience beschrijven onderzoekers dat een urinetest een simpele methode lijkt te zijn om vroegtijdige Alzheimer op te sporen. In menselijke urine komt mierenzuur of methaanzuur mee naar buiten. Het is dit methaanzuur dat als biomarker geldt voor de indicatie van de aanwezigheid van Alzheimer. Mensen met Alzheimer bleken in een studie hogere waarden methaanzuur in hun urine te hebben. Er is nog wel veel meer onderzoek nodig naar het eventuele oorzakelijke verband tussen methaanzuur en Alzheimer.
 
Alzheimer vroegtijdig opsporen, is een ding. Belangrijk is daarna dat je het kunt behandelen. Tot nu toe zijn er geen medicijnen beschikbaar om de achteruitgang van het cognitieve vermogen een halt toe te roepen. Wetenschappers zetten echter in op lecanemab. Dit medicijn valt het Beta-amyloid in de hersenen aan om zo de klontering tegen te gaan en de gezonde hersencellen in staat te blijven stellen hun werk te doen. Zie afbeelding boven. De effectieve werking van het medicijn lijkt vooralsnog beperkt en er zijn risico's aan verbonden.
 
Lees meer over de urinetest bij Medical Xpress. De BBC heeft een uitgebreid artikel over lecanemab
 
Copyright tekst: Johan Peters, 30/11/2022 - ...