Antwerpen zet vol in op realisering reductie CO2-uitstoot met 50 tot 55% in 2030

02/12/2020
 
Het Antwerpse schepencollege (voor de Nederlandse lezers: schepenen is de Vlaamse term voor wethouders. Het schepencollege bestaat uit de burgemeester en zijn schepenen) heeft dinsdagavond een nieuw Antwerps klimaatplan goedgekeurd. In 2030 moet de CO2-uitstoot in Antwerpen met 50 tot 55% zijn verminderd ten opzichte van 2005. 
 
Vooral de socialisten van sp.a hebben zich hiervoor hard gemaakt. Coalitiepartners N-VA en Open Vld zijn erin mee gegaan. En dat is opvallend. De N-VA staat als grootste partij in de Vlaamse regering op de rem om Vlaanderen zich te laten committeren aan de Europese doelstellingen in de Green Deal. Ook in de stad Antwerpen is de N-VA bij verre de grootste partij en levert het de burgemeester in de persoon van Bart De Wever. De Wever gaat met zijn Antwerpse klimaatplan dus verder dan zijn partij op Vlaams niveau wenst te gaan.
 
Om het klimaatplan te kunnen realiseren, zijn miljarden euro's aan investeringen nodig. Antwerpen kijkt daarvoor naar de Belgische overheden (Vlaamse regering, federale regering) en Europa. Ook hoopt de stad op financiering van bedrijven en private investeerders. In totaal is er volgens De Tijd 2,6 miljard euro extra aan investeringen nodig. 
 
Praktisch gezien, wil de stad het klimaatplan realiseren door in te zetten op een grootschalige renovatie/isolatie van woningen, gebouwen en kantoorpanden. Daar moet in 2030 ook in een kwart van de gevallen verwarming plaatsvinden via een warmtepomp. Verder moet het aantal zonnepanelen verzesvoudigen en mogen er in 2030 alleen nog maar elektrische bussen in de stad rondrijden. Voor de zware industrie in haven en de daar gevestigde chemische industrie gelden al Europese klimaatregels.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 02/12/2020 - ...