Australische wetenschappers brengen in kaart hoe lichaam coronavirus bestrijdt

17/03/2020
 
 
Terwijl men in Seattle, de VS, op het punt staat een eerste experimenteel vaccin tegen het nieuwe coronavirus op mensen te testen, hebben Australische wetenschappers ontdekt hoe het menselijk lichaam de strijd aangaat tegen het nieuwe virus. Deze kennis kan helpen bij de ontwikkeling van een definitief vaccin.
 
Veel mensen genezen van het coronavirus. Bij een Chinese vrouw uit Wuhan die zich bij een Australisch ziekenhuis had gemeld, hebben wetenschappers voor het eerst in kaart gebracht welke immuuncellen betrokken zijn bij het herstel. De dame in kwestie was binnen 14 dagen weer helemaal hersteld. Drie dagen voordat haar herstel begon, konden specifieke cellen worden waargenomen die ook betrokken zijn bij het herstel van een gewone griep.
 
Door te bepalen welke immuuncellen in actie komen om het virus te bestrijden, kan het verloop van het virus voorspeld worden en kan men bepalen in welk stadium het herstelproces zich bevindt. De volgende stap in het wetenschappelijk onderzoek is uit te vinden waarom deze lichaamsreactie uitblijft in de ernstige gevallen bij coronabesmetting.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 17/03/2020 - ...