Ontwikkeling autismespectrumstoornis valt al in hersenen baby's te signaleren

11/08/2020
 
Tekenen van een autismespectrumstoornis (ASS) vallen al bij baby's waar te nemen. Indien er zich afwijkende neurologische processen in hersenen van baby's te zien zijn, kan dit het voorteken zijn van de ontwikkeling van een autismespectrumstoornis. Dit blijkt uit onderzoek van de University of California.
 
De onderzoekers verrichtten een EEG-scan bij 65 baby's van drie maanden oud. Bij 29 baby's was er een lage genetische kans op een autiqsmespectrumstoornis en bij 39 een groot risico. Een broertje of zusje had al ASS.  Tijdens de EEG-scan gebruikten de onderzoekers een computersimulatie om ASS symptomen op de leeftijd van 18 maanden te voorspellen. Op de leeftijd van 18 maanden werden de baby's onderzocht op symptomen van autisme door een deskundige. De voorspellingen bleken te kloppen. Bij de baby's van 18 maanden bij wie was voorspeld dat ze symptomen van ASS zouden kunnen gaan ontwikkelen, bleek dat inderdaad het geval. Er werd een verminderde connectiviteit tussen de frontale regio's waargenomen en een verhoogde connectie tussen temporo partiĆ«le gebieden in de rechterhersenhelft die worden gelinkt aan de informatievergaring. Voorspellingen over verbaal en non-verbaal gedrag bleken niet mogelijk.
 
De uitkomst van het onderzoek ondersteunt de gedachte dat een verstoorde hersenen connectiviteit een basisvoorwaarde is voor het ontwikkelen van ASS en niet een gevolg. Dankzij een constatering op jonge leeftijd kunnen de kinderen al vroeg de juiste hulp krijgen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 11/08/2020 - ...