Navelstrengbloed kan communicatieve vaardigheden bij kinderen met autisme verbeteren

19/05/2020
 
In een wetenschappelijk onderzoek kregen 180 kinderen met een autismespectrumstoornis in de leeftijd van 2-7 jaar een infusie met navelstrengbloed. Vervolgens bleek dat bij de kinderen zonder verstandelijke beperking de communicatieve vaardigheden waren verbeterd. Bij kinderen die naast ASS ook een verstandelijke beperking hadden, viel geen verbetering in de communicatieve vaardigheden op te tekenen.
 
De verbetering in de groep kinderen met alleen ASS zat in een betere taalbeheersing en het beter aandacht houden. Waarom de groep kinderen met ASS en verstandelijke beperking geen vooruitgang toonde, is niet duidelijk. Wellicht was de onderzoeksperiode te kort, konden de effecten niet goed worden waargenomen bij deze groep of werkt de methode bij hen gewoon niet. De onderzoekers hopen de methode eventueel te kunnen veranderen zodat ook deze kinderen vooruitgang tonen.
 
In navelstrengbloed zitten cellen genaamd monocyten. Tijdens laboratoriumtesten was gebleken dat deze een type hersenontsteking remmen die voorkomt bij kinderen met autisme. Die remming blijkt nu dus hun communicatieve vaardigheden te bevorderen, zolang ze geen verstandelijke beperking hebben Van alle kinderen met ASS heeft zo'n 40% echter ook een verstandelijke beperking.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 19/05/2020 - ...
 

      Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft