Babis en Orban weren kritische pers

01/10/2021
 
De premiers van Hongarije, Orban, en de Republiek Tsjechië, Babis, ontmoetten elkaar afgelopen woensdag. Tijdens de persconferentie na afloop was er amper gelegenheid voor pers om vragen te stellen, officieel vanwege te weinig capaciteit. De kritische pers was sowieso niet welkom. Een zorgelijke ontwikkeling vindt de International Press Institute (IPI).
 
Internationale journalisten van bijvoorbeeld Die Zeit, Le Monde en ARD hadden geen uitnodiging gekregen. Ook journalisten van enkele kritische Tsjechische media moesten om die reden verstek laten gaan. Volgens plaatsvervangend voorzitter van de IPI, Scott Griffen, gebeurt dit steeds vaker tijdens persconferenties van of Orban of Babis. De vrije pers in Hongarije wordt al jaren de mond gesnoerd en ook Tsjechië maakt het de kritische pers steeds moeilijker. Een trend die eveneens in de overige twee landen van de Visegrad Groep, Slowakije en Polen, gaande is, aldus Griffen. Hij deed een beroep op Orban en Babis om de persvrijheid te respecteren.
 
Deze maand vinden in de Republiek Tsjechië parlementsverkiezingen plaats. Hongarije gaat in 2022 naar de stembus. Noch Babis noch Orban kunnen er volledig gerust op zijn dat hun partij opnieuw de grootste wordt. Een kritische pers is dus het laatste dat ze kunnen gebruiken.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 01/10/2021 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft