Ook in de Balkan stijgt aantal coronabesmettingen snel

27/10/2020
 
Overal in Europa stijgt het aantal coronabesmettingen snel en worden de maatregelen verstrengd, soms tot aan nieuwe lockdowns toe. Hoe is de situatie in de Balkan momenteel? Een kort overzicht. 
 
EU-lidstaten Balkan
 
Alle EU-lidstaten die in de Balkan liggen, zien het aantal besmettingen toenemen. Bulgarije kende tot gisteren meestal een dagelijkse toename van tussen de 1.000 en 1.500. Op maandag waren er dat ineens 2.243. Dit weekend testte ook premier Borissov positief. In de andere EU-lidstaten die volledig tot de Balkan worden gerekend (Kroatië, Slovenië), stijgen de aantallen besmettingen eveneens. In Kroatië is er vooralsnog geen tekort aan bedden of medische apparatuur voor de patiënten. Wel aan medisch personeel. Daarom zijn gepensioneerde artsen en verplegers opgeroepen bij te springen. Gisteren zijn nieuwe beperkingen in Kroatië van kracht geworden. Een lockdown probeert de regering tot het uiterste te vermijden. Slovenië heeft bars en restaurants gesloten en er is een nachtelijke avondklok ingesteld. Roemenië ligt slechts voor een klein gedeelte in de Balkan. Daar zijn de cijfers al maanden aan de hoge kant met dagelijks tussen de 3.000 en meer dan 4.000 nieuwe besmettingen. Er gelden strikte beperkingen, maar het normale leven draait er gewoon door. De regering wil ook de verkiezingen in december zoals gepland laten plaatsvinden. 
 
Overige landen Balkan 
 
Voor Albanië, Bosnië-Herzegovina, Kosovo, Montenegro, Noord-Macedonië en Servië geldt dat het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen in elk van de landen relatief laag is (minder dan 1.000, behalve in Noord-Macedonië). Tot nu toe lijkt de gezondheidszorg in deze landen de tweede coronagolf nog aan te kunnen. Alleen in Noord-Macedonië spreekt de minister van Volksgezondheid van een 'serieuze en kritieke situatie'. Het parlement in Noord-Macedonië bespreekt vandaag nieuwe te nemen coronamaatregelen. 
 
Een specificatie van de situatie in ieder afzonderlijk Balkanland vind je bij BalkanInsight. De meest actuele Bulgaarse cijfers zie je iedere dag bij Novinite.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 27/10/2020 - ...


            Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft