FinanciŽle steun van IMF en EU voor Balkan in strijd tegen corona

24/04/2020
 
 
De Europese Commissie heeft 3 miljard euro vrijgemaakt voor tien landen om hen te ondersteunen bij de strijd tegen het coronavirus. Met het geld dat in de vorm van een voordelige lening wordt verstrekt, kunnen die landen de klappen voor hun economie gedeeltelijk opvangen. Voorwaarde voor de leningen is dat de betrokken landen ook een beroep doen op steun van het IMF. Onder de tien landen bevinden zich ook de kandidaat-lidstaten op de Balkan, uitgezonderd Servië.
 
Dat Servië geen EU-lening krijgt, heeft te maken met het feit dat het land geen beroep op het IMF heeft gedaan. Volgens president Aleksandar Vucic heeft Servië op dit moment geen IMF-steun nodig en is dat ook te duur voor het land. De landen die wel meedelen in de 3 miljard euro EU-steun zijn: Albanië, Bosnië en Herzegovina, Georgië, Jordanië, Kosovo, Moldavië, Montenegro, Noord-Macedonië, Tunesië, Oekraïne. Het betreft dus niet alleen landen op de Balkan, maar ook landen die grenzen aan de EU en een nauwe (economische) relatie met de EU hebben.
 
Het steunbedrag verschilt per land en met ieder afzonderlijk land zal de EU afspraken maken over hoe de lening moet worden terugbetaald. Het geld zal ook per land verschillend kunnen worden ingezet. Zo is Albanië kwetsbaar vanwege de sterke economische afhankelijkheid van bepaalde EU-landen wat de export en het toerisme betreft. Albanië krijgt 180 miljoen euro om de eerste klappen op te vangen. In Kosovo en Noord-Macedonië is de totale economie dan weer ontregeld. Ook zijn er landen die in een diepe recessie dreigen weg te zakken, in combinatie met toenemende financiële problemen in het staatshuishoudboekje: Jordanië, Georgië, Tunesië en Moldavië.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 24/04/2020 - ...
 

  Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft