Baltische landen gaan samenwerken op gebied van ruimtevaart

15/03/2023
 
Estland, Letland en Litouwen zijn alle drie lid van de European Space Agency (ESA). Als kleine landen kunnen ze afzonderlijk niet veel inbrengen. Daarom hebben de Baltische staten besloten te gaan samenwerken om zo hun gewicht in de ESA te vergroten en de Baltische staten meer prominent op de voorgrond te krijgen in de Europese ruimtevaart. 
 
De drie landen vullen elkaar perfect aan op het gebied van kennis. Estland is koploper in digitale kennis en cyberveiligheid. Letland beschikt over kennis op het gebied van ruimtevaart communicatie. Litouwen is dan weer goed in het produceren van lasers en kleine satellieten.
 
Om de samenwerking op het gebied van ruimtevaart te bekrachtigen, is een manifest opgesteld. Hierin leggen de drie landen vast dat ze nauw gaan samenwerken en hun expertise zullen delen. Er bestaan al idee├źn voor eerste gezamenlijke projecten. Bijvoorbeeld in het gebruik van satellietgegevens voor toepassing bij klimaatvraagstukken, crisissituaties en kwesties op het gebied van beveiliging. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 15/03/2023 - ...
 

         Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft