Rusland wil veroordeling Molotov-Ribbentroppact intrekken, Baltische staten bezorgd

19/06/2020
 
Vjatsjeslav Molotov (l) en Joachim von Ribbentrop (r)  
 
De Doema, het Russische parlement, wil een resolutie aangenomen ten tijde van de Sovjet-Unie in 1989 intrekken. De betreffende resolutie veroordeelt het Molotov-Ribbentroppact dat nazi-Duitsland en de USSR in augustus 1939 sloten. De Baltische staten hebben de Russische ambassadeurs in hun afzonderlijke landen ontboden om hun bezorgdheid uit te drukken.
 
De Doema behandelt momenteel een ontwerp van wetsvoorstel om de resolutie uit 1989 ongeldig te maken. De Baltische staten hebben er bij de Russische ambassadeurs op gewezen dat aanvaarding van het ontwerp een verdraaiing van historische feiten betekent. De Letse minister van Buitenlandse zaken heeft de Russische ambassadeur daarnaast te kennen gegeven dat, wat de uitkomst in de Doema ook mag zijn, Letland er geen enkele waarde aan zal hechten.
 
Augustus 1939 was letterlijk de vooravond van WO II. Hitler Duitsland viel Polen 1 september dat jaar binnen. Omdat Hitler nog niet klaar was voor een oorlog op twee fronten, stuurde hij zijn minister van Buitenlandse Zaken Joachim von Ribbentrop naar Moskou. Daar sloot von Ribbentrop met zijn collega Vjatsjeslav Molotov een niet-aanvalsverdrag. En passant verdeelden ze tegelijkertijd de invloedssferen. De Sovjet-Unie mocht zijn gang gaan in Finland, de Baltische staten en een deel van Polen. Stalin zou niet interveniëren in Hitlers campagne in West-Europa. Lang heeft het pact niet bestaan. Hitler en Stalin kochten er beiden alleen tijd mee. Juni 1941 besloot Hitler alsnog de Sovjet-Unie binnen te vallen. Het werd het begin van het einde van nazi-Duitsland.
 
De Sovjet-Unie heeft het bestaan van het pact decennialang ontkend. In 1989 nam de Doema dan de resolutie aan die het nu weer wil intrekken. Waarom is vooralsnog onduidelijk. Waarschijnlijk vindt men de erkenning een te grote smet op het Russische blazoen. De Baltische staten hebben nog altijd angst dat Rusland hen opnieuw zal proberen in te lijven, ook al zijn ze lid van de EU en de NAVO. Vandaar dat ze deze stap van de Doema met argusogen volgen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 19/06/2020 - ...
 

      Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft