Coronacrisis zorgt voor minder banen voor mensen met arbeidsbeperking

28/10/2020
 
In het tweede kwartaal van 2020 waren minder mensen aan de slag binnen de Banenafspraak dan in het eerste kwartaal. Het is voor het eerst dat zo'n daling in het tweede kwartaal plaatsvindt. Dat bericht Ieder(in) op basis van rapportagecijfers van het UWV. 
 
De Banenafspraak houdt in dat werkgevers en regering tot uiterlijk 2026 in totaal 125.000 jobs pogen te creƫren voor mensen met een arbeidsbeperking. Werkzoekenden met een arbeidsbeperking die voldoen aan de voorwaarden worden opgenomen in het zogenaamde doelgroepenregister. Wie tot het doelgroepenregister wordt toegelaten, lees je hier.
 
Uit de cijfers van het UWV blijkt dat in het tweede kwartaal 1.611 mensen, oftewel 1,4%, minder binnen de Banenafspraak werkzaam waren.  In 2019 was er in het tweede kwartaal nog een stijging van 3.000 mensen (3%). Ieder(in) concludeert dat een inclusieve arbeidsmarkt nooit kan worden bereikt met alleen een Banenafspraak. Mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt ondervinden immers als eerste de gevolgen van een economische achteruitgang, zoals nu met de coronacrisis. Bovendien zijn er meer mensen met een arbeidsbeperking die aan de slag willen dan degenen die nu in het doelgroepenregister staan.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 28/10/2020 - ...