Van Overtveldt wil integratie Europees Herstelfonds in nieuwe meerjarenbegroting

13/05/2020
 
Voormalig Belgisch minister van Financiƫn Johan Van Overtveldt is nu lid van het Europees Parlement en voorzitter van de Parlementaire begrotingscommissie. In die functie zegt hij in een interview op de site van het EP dat het Herstelpakket van de Europese Commissie om de gevolgen van de coronacrisis te bestrijden onderdeel moet worden van de nieuwe meerjarenbegroting.
 
Over die nieuwe meerjarenbegroting werden de Europese regeringsleiders het vlak voor de uitbraak van de coronacrisis niet eens. Zij hebben nog tot eind dit jaar de tijd om een begroting op te stellen en door het EP aanvaard te krijgen. Die tijdspanne is krap, zegt Van Overveldt. Hij is van mening dat het Herstelpakket onderdeel moet zijn van de nieuwe meerjarenbegroting en niet los daarvan kan staan. Mocht het niet lukken om op tijd de nieuwe meerjarenbegroting rond te krijgen, dan moet er een noodplan klaarliggen, aldus van Overtveldt.
 
Een belangrijk onderdeel van de nieuwe meerjarenbegroting is de Green Deal. Van Overtveldt kijkt daar nogal zuinigjes tegenaan. 'De Green Deal is een startpunt, maar de voorstellen zijn onvolledig en gevaarlijk ondergefinancierd.' Van Overtveldt ziet zelf meer in het vergroenen van de Europese economie via de landbouw- en cohesiefondsen. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 13/05/2020 - ...
 
       Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft