Belarussische oppositie vestigt hoop op Biden

04/06/2021
 
De Belarussische oppositie hoopt dat de Amerikaanse president Biden hun zaak ter sprake zal brengen in zijn komende gesprek met de Russische president Poetin, 16 juni. Zo hopen ze de druk op de Belarussische dictator Loekasjenko verder op te voeren. 
 
Belarussisch oppositieleidster Sviatlana Tsikhanouskaya verblijft nog steeds in Vilnius. Van daaruit reist zij door Europa of heeft zij digitaal contact met de Europese regeringen om haar zaak onder de aandacht te houden. Tsikhanouskaya verloor augustus vorig jaar officieel de presidentsverkiezingen in Belarus, maar wereldwijd is de consensus dat die werden gekenmerkt door grootscheepse fraude. Na arrestatie van diverse oppositieleden, waaronder haar echtgenoot al voor de verkiezingen, vluchtte ze naar buurland Litouwen.
 
Sinds augustus vorig jaar vinden demonstraties plaats in Belarus tegen Loekasjenko. De laatste maanden zijn die wel flink in omvang afgenomen door het harde optreden van politie en leger tegen de demonstranten. Toch is de oppositie niet verslagen, zweert Tsikhanouskaya. Zij zegt dat de demonstraties door zullen gaan met behulp van 'slimme oplossingen'. Om uit de huidige impasse te kunnen komen, zijn volgens haar echter nieuwe vrije verkiezingen nodig. Biden moet dit nu namens haar gaan bepleiten bij Poetin.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 04/06/2021 - ...