Inwoners van Belarus moeten het in 2022 zonder westerse producten doen

08/12/2021
 
President Loukashenko van Belarus heeft een importstop afgekondigd van westerse voedselproducten vanaf 1 januari 2022. De inwoners van Belarus moeten het in 2022 doen zonder zuivel, vlees, groenten en confectie uit het Westen. Het is Loekashenko's antwoord op de westerse sancties tegen Belarus.
 
De belangrijkste landen die Loekashenko in het vizier heeft, zijn de lidstaten van de EU, de VS, Canada, Groot-Brittanniƫ en Noorwegen. De importstop van producten uit die landen duurt minimaal zes maanden. Babyvoeding valt dan weer niet onder het importverbod 'in het belang van de inwoners van Belarus'.
 
Belarus heeft ongeveer tien miljoen inwoners. Die hoeven niet direct bang te zijn dat ze verhongeren in 2022. De agrarische sector in Belarus verbouwt gewassen en levert lees. Er lopen ook genoeg koeien rond in Belarus, al is hun melkopbrengst relatief laag. Mochten er tekorten gaan ontstaan, kijkt Loekashenko allereerst naar 'bevriende landen' om van daaruit voedsel te importeren. In de praktijk komt het erop neer dat hij dan eerst en vooral bij Rusland zal aankloppen.
 
Of de landen die door de boycot worden getroffen er wakker van liggen, is de vraag. Nederland zal de pijn in elk geval niet voelen. Belarus stond in 2019 op plek 87 van landen waarnaar Nederland goederen exporteert.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 08/12/2021 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft