Belgische minderheidsregering krijgt volmachten om verspreiding coronavirus effectief aan te pakken

16/03/2020
 
Even leek het er het afgelopen weekend op dat België een volwaardige noodregering voor één jaar zou krijgen om twee problemen effectief aan te kunnen pakken: het stoppen van de verspreiding van het coronavirus en het oplopende begrotingstekort in de hand houden. Na het nodige politie gekonkel beslisten de partijvoorzitters zondagavond toch anders: de huidige minderheidsregering van premier Sophie Wilmès (foto) krijgt van alle Vlaamse en Waalse partijen in het parlement (Vlaams Belang en PTB uitgezonderd, want die zaten niet bij de onderhandelingen) volmachten voor drie maanden om al het noodzakelijke te doen tegen de verdere verspreiding van het coronavirus in België. Deze periode kan nog eens met drie maanden worden verlengd.
 
De minderheidsregering van Sophie Wilmès kan nu dankzij de verleende volmachten door het parlement maatregelen nemen zonder steeds toestemming daarvoor te hoeven vragen. Toestemming die iedere keer weer onzeker zou zijn. Aan Vlaamse kant hebben de christendemocraten, liberalen, groenen, socialisten en de Vlaams-nationalisten (N-VA) toegezegd de regering Wilmès de komende drie maanden deze volmachten te verlenen. Aan Waalse kant geldt dat voor dezelfde politieke families, behalve N-VA natuurlijk. Vlaams Belang en PVDA/PTB waren niet bij de onderhandelingen betrokken. 
 
De reden dat het toch niet tot een noodregering is gekomen, is onduidelijk. Het hangt af van wie je ernaar vraagt. De Vlamingen of de Walen. De aversie tussen N-VA en PS (Waalse socialisten) die al de hele regeringsformatie voor een patstelling zorgde, heeft ook nu in elk geval meegespeeld. Daar kwam bij dat geen van de Waalse partijen het zag zitten om N-VA leider Bart De Wever tot premier van zo'n noodregering te benoemen. Hoe het verder moet met de regeringsformatie is onduidelijk. De koninklijke opdrachthouders Patrick Dewael en Sabine Laruelle bieden vanmiddag hun ontslag aan aan koning Filip. Zij zijn voor het moment klaar.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 16/03/2020 - ...