Paul Magnette wil onderhandelingen over nieuwe federale regering eind juni heropstarten

11/05/2020
 
Vorige week riep Bart De Wever, de leider van de grootste Vlaamse partij (N-VA), op om de onderhandelingen voor een nieuwe federale regering te heropstarten. Gisteren deed Paul Magnette, leider van de grootste Waalse partij (PS), hetzelfde. Magnette wil de onderhandelingen eind juni hervatten en hoopt dat er tegen september dan een nieuwe regering is. Vooralsnog lijkt dat onbegonnen werk.
 
Hoe zat het ook alweer? December 2018 viel de regering Michel doordat N-VA eruit stapte vanwege de ondertekening van het Marrakesh Pact door België. Dat was niet zo heel erg, want mei 2019 stonden toch verkiezingen op het programma. Die verkiezingen leverden helaas een moeilijke puzzel op. N-VA werd de grootste partij in Vlaanderen (met verlies) en de PS in Wallonië. Beide partijen kunnen elkaar niet luchten of zien. Dat heeft met vele onderwerpen te maken, sociaaleconomisch en (nog meer) hoe de staatsstructuur van België eruit moet zien. De N-VA wil meer bevoegdheden voor Vlaanderen en van België uiteindelijk een confederatie maken waarin voornamelijk over grensoverschrijdende zaken nog gezamenlijk wordt beslist. Voor de rest zouden Wallonië en Vlaanderen het ieder voor zich uitzoeken (wat te doen met Brussel is niet echt duidelijk in deze plannen). De PS is hier mordicus tegen. De overige Waalse partijen trouwens ook. Kortom: de Walen willen liever niet met de N-VA in een regering. Een regering zonder N-VA heeft aan Vlaamse kant echter geen meerderheid en daarom staan de overige Vlaamse partijen niet te popelen om zo'n alternatieve regering (paars-groen) te vormen. Vooral de christendemocraten blijven hameren op paars-geel (met N-VA).
 
Talloze informateurs, verkenners, koninklijke opdrachthouders hebben sinds juni 2019 geprobeerd de tegenstellingen te overbruggen. Zonder resultaat. Even leek het erop dat met de uitbraak van het coronavirus een tijdelijke noodregering zou worden gevormd voor één jaar, met N-VA en PS. Maar naar verluidt werd Magnette teruggefloten door zijn achterban en speelden ook de Waalse liberalen een gemeen spelletje (naar verluidt in de Vlaamse media). Sinds maart is er nu de minderheidsregering Wilmès (opvolgster van Charles Michel die sinds december 2019 Europees president is) die voor drie maanden regeert met parlementaire volmachten om de coronacrisis te bestrijden.  
 
Regering of verkiezingen
Geen enkele partij in het federale parlement wil die periode van regeren met volmachten met nog eens drie maanden verlengen, wat praktisch zou kunnen. Dus klinkt de roep om weer te gaan onderhandelen. Bart De Wever zei vorige week al dat hij opnieuw met de PS om de tafel wil gaan zitten. Hij is nog steeds geen fan van de PS, maar kan er niet omheen zolang hij zijn partij onderdeel wil laten zijn van een nieuwe regering. Magnette opperde gisteren bij de Waalse tv dat die onderhandelingen eind juni zouden kunnen starten. Ergens in september zou er dan een nieuwe regering moeten kunnen zijn. Dat hoeft wat hem betreft geen meerderheidsregering te zijn. Een minderheidsregering die met steun van de oppositie bepaalde projecten zou oppakken, is wat hem betreft ook mogelijk. Uiteraard is de achterliggende gedachte hierbij dat hij dan niet met de N-VA in één regering hoeft te zitten. 
 
Of De Wever en Magnette hun meningsverschillen in het kader van het landsbelang opzij zullen schuiven, is dus nog maar zeer de vraag. Mocht er tegen september nog steeds geen zicht op een regering zijn, dan zijn nieuwe verkiezingen onvermijdelijk geworden. Er is momenteel geen enkele partij aan beide kanten van de taalgrens die bereid is maanden door te blijven modderen met zinloze gesprekken. 
 
Noteer voor nu dus dat eind juni de gesprekken terug op gang zouden moeten komen. Het wachten is op initiatief hiertoe van koning Filip. Eens de gesprekken daadwerkelijk zijn begonnen, vervolg ik mijn wekelijkse nieuwsbrief België naar de stembus, de nasleep.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 11/05/2020 - ...
 

    Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft