Belgische economie krijgt klappen door coronavirus

25/03/2020
 
De Franse Kredietverzekeraar Euler Hermes verwacht dat het aantal faillissementen in België dit jaar met meer dan 8% zal stijgen. Vooral ondernemingen die al zwak stonden voor de uitbraak van de coronacrisis zullen deze crisis niet overleven. Dat zegt Maxime Lemerle van Euler Hermes in een gesprek met de Waalse publieke omroep RTBF.
 
Sommige sectoren stonden er al slecht voor voordat de coronacrisis uitbrak volgens Lemerle. Hij noemt specifiek de bouw, de metaal en de retail. Daar zijn nu een hele reeks sectoren bijgekomen: cultuur, horeca, toerisme, transport. Daar staat tegenover dat de voedingssector nu juist een grotere overlevingskans heeft dankzij de coronacrisis. Een probleem voor de voedingssector is wel dat de grenzen met Frankrijk en Nederland zo goed als gesloten zijn en dat het merendeel van de ondernemingen daarin klein van omvang zijn, aldus nog Lemerle.
 
De Belgische regeringen hebben economische steunmaatregelen genomen om ondernemingen te behoeden voor faillissementen. Zonder deze maatregelen zou het aantal faillissementen op zowat 12% liggen, zegt Lemerle. Hij tekent daarbij aan dat de steun zich voornamelijk richt op de grotere ondernemingen, wat hij logisch vindt. 'Je moet een domino-effect zien te voorkomen. Dat een grote(re) onderneming failliet gaat en daarbij diverse kleinere ondernemingen en onderaannemers in hun val meeneemt.'
 
Vertaling vanuit het Frans. Copyright tekst: Johan Peters, 25/03/2020 - ...