Financiële ondersteuningsmaatregelen Belgische banken in de maak

18/03/2020
 
De federale minister van Financiën Alexander De Croo, de Belgische bankenkoepel Febelfin, de Nationale Bank en de gewesten komen zeer binnenkort met een pakket maatregelen om de Belgische bedrijven en particulieren financieel te ondersteunen in het geval zij financiële problemen (gaan) ondervinden door de coronacrisis. De Tijd meldt dat zij al sinds het weekend bezig zijn dit uit te werken. 
 
Concreet zou het moeten gaan om de mogelijkheid voor bedrijven om hun schulden tijdelijk op te schorten of meer gespreid te betalen. Ook het verstrekken van nieuwe kredieten aan bedrijven is een optie. De overheid zou zich hierbij garant stellen voor leningen die door de crisis een risico zijn gaan inhouden via zogenaamde staatswaarborgen. Particulieren zouden op steunmaatregelen kunnen rekenen in het geval ze problemen hebben of krijgen met de aflossing van de hypotheek door de crisis. 
 
Eenieder die financieel in de knel dreigt te komen, wordt geadviseerd zo snel mogelijk contact op te nemen met zijn of haar bank. Die mogen met de nieuwe maatregelen die de Nationale Veiligheidsraad gisteravond afkondigde en om 12:00 uur vanmiddag ingaan nog steeds openblijven, maar veel banken hebben hun kantoren toch al gesloten en werken alleen nog op afspraak of online. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 18/03/2020 - ...