Beren telling bepaalt het lot van de Roemeense bruine beer

20/08/2021
 
In Roemenië leeft de grootste Europese populatie van bruine beren. Hoeveel het er precies zijn, weet niemand en dat is een probleem. De beren veroorzaken regelmatig overlast in hun zoektocht naar voedsel. Moeten ze daarom worden afgeschoten of juist beschermd blijven. Een beren telling moet uitkomst brengen.
 
De habitat van de Roemeense bruine beer is voornamelijk de regio waar het Karpatengebergte zich bevindt. Die beslaat ongeveer 30% van het totale land Roemenië. Cijfers uit de jaren 90 schatten het aantal beren toen in op 6.000. Die cijfers zijn volgens de Roemeense regering niet meer up-to-date. Een telling in de komende maanden moet uitsluitsel brengen over het aantal bruine beren dat in Roemenië rondloopt. In totaal 400 experten en vrijwilligers zullen uitwerpselen en haren van bruine beren verzamelen. De resultaten van die steekproef komen in een database. De EU financiert het onderzoek met 11 miljoen euro.
 
De bruine beer is een beschermde diersoort. De jacht erop is sinds 2016 verboden in Roemenië. Indien een beer overlast veroorzaakt, mag hij wel worden afgeschoten. Dat is ook gelijk het dilemma dat aan het onderzoek hangt. Als mocht blijken dat het aantal bruine beren tegenvalt, blijft de beschermde status zeker van kracht. Mocht echter blijken dat er veel meer beren zijn dan geschat, zal de roep om de heropening van de jacht erop toenemen. Veel inwoners van plaatsen die in de habitat van de beren populatie liggen, zeggen dat de beren door de straten lopen op zoek naar voedsel. Dat maakt de inwoners bang. Dierenorganisaties vrezen een 'slachting' onder de bruine beren met als reden dat ze agressief en dus gevaarlijk voor mensen zouden zijn.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 20/08/2021 - ...