Tien jaar te laat is luchthaven Berlin Brandenburg vanaf 31 oktober eindelijk operationeel

30/10/2020
 
Het heeft veel voeten in de aarde gehad, maar op zaterdag 31 oktober vertrekken dan eindelijk de eerste vluchten vanaf de nieuwe luchthaven Berlin Brandenburg. In volle coronatijd.
 
Eigenlijk had de luchthaven al in 2010 operationeel moeten zijn, maar onder andere wijzigingen in het ontwerp en een foutief aangelegde brandinstallatie zorgden voor jarenlang uitstel. Door dat uitstel is het kostenplaatje voor de bouw ook flink hoger geworden. Oorspronkelijk stond de bouw in de boeken voor 1,7 miljard euro. Ondertussen is het kostenplaatje opgelopen tot meer dan 6 miljard euro. Vanwege de crisis in de luchtvaart door de coronapandemie heeft de Duitse regering 300 miljoen euro vrijgemaakt voor jobbehoud op de nieuwe luchthaven. De capaciteit daarvan is geraamd op 27 miljoen passagiers per jaar. Tot ver in 2021 wordt echter maar 20% van dat aantal daadwerkelijk verwacht.
 
Lufthansa en Easyjet zijn de eerste luchtvaartmaatschappijen die vluchten zullen verzorgen vanaf Brandenburg. Met de opening van de nieuwe luchthaven valt definitief het doek over Tegel Airport. De laatste vlucht vanaf die luchthaven staat gepland voor 8 november. Air France zal deze laatste vlucht uitvoeren. De maatschappij was ook de eerste die op Tegel vloog in de jaren 40.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 30/10/2020 - ...