Optimaal herstel hand- en armfunctie na beroerte is aan tijd gebonden

21/09/2021
 
Een beroerte heeft vaak effect op de motoriek. Wie na een beroerte aan het herstel van zijn hand- en armfunctie moet werken, begint daar best mee tussen 60 en 90 dagen. Dat blijkt uit een klinische proef fase 2 van de Georgetown University in de VS. 
 
De onderzoekers nodigden voor hun klinische proef 72 mensen uit Washington DC uit die recent een beroerte hadden gehad. Zij werden onderverdeeld in drie groepen. De eerste groep begon met motorische trainingen 30 dagen na de beroerte. Groep 2 startte tussen de 60 en 90 dagen na de beroerte. De derde groep begon er pas aan zes maanden of langer na de beroerte.Ten slotte was er nog een controlegroep die alleen de voorgeschreven hersteltherapie ontving, maar verder geen enkele extra motorische training.
 
De eerste groep toonde wel enige verbetering in de hand- en armfunctie. De meeste vooruitgang viel echter in de tweede groep te noteren. Bij degenen die heel laat aan hun hersteltraject begonnen, was het effect verwaarloosbaar. Behalve de juiste periode bleek ook de therapie zelf van belang. De deelnemers in de drie groepen kregen 20 uur extra hersteltherapie die focuste op vaardigheden die met de handmotoriek samenhangen.
 
Het is voor het eerst dat een verband tussen het begin van de hersteltherapie na een beroerte en het effect ervan is onderzocht. De resultaten van de therapie in de groep die startte tussen 60 en 90 dagen waren bovendien niet alleen statistisch significant. Ook de deelnemers zelf ervoeren ze als betekenisvol voor hun dagelijks functioneren.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 21/09/2021 - ...