Griekenland en Malta hebben nog niet veel Russische eigendommen in beslag genomen

12/01/2023
 
Afbeelding invoegen
 
De in beslagname van Russische financiële eigendommen als sanctie voor de oorlog in Oekraïne kent een verschillende opbrengst per EU-lidstaat. In het merendeel van de lidstaten bedraagt de opbrengst vele miljoenen. In sommige lidstaten zelfs meer dan één miljard. Griekenland en Malta blijven daar echter ver achter. De Europese Commissie vraagt zich af hoe dat kan.
 
Tot nu toe hebben de EU-lidstaten voor zo'n 20 miljard aan Russische financiële eigendommen geconfisqueerd. Onder andere Frankrijk, Spanje, Italië, België en Luxemburg waren in 2022 elk goed voor meer dan 1 miljard euro. In andere lidstaten ging het om miljoenen. Griekenland kwam niet verder dan 212.000 euro en Malta bleef naar eigen zeggen steken op 222.000 euro. Volgens een zegsman van de Griekse regering 'is het land niet aantrekkelijk voor Russisch kapitaal'. Malta wijst erop dat het heeft geholpen bij het in beslag nemen van luxe jachten die weliswaar in Malta staan geregistreerd, maar zich elders bevinden.
 
De mogelijkheden om nog grote sanctiepakketten aan Rusland op te leggen, zijn ondertussen aan het opraken. Huidig EU-voorzitter Zweden overweegt daarom een voorstel om de EU-landen zich meer te laten richten op individuele Russen die nauwe banden onderhouden met het Kremlin. De tot nu toe bevroren Russische financiële eigendommen zouden kunnen worden gebruikt voor de heropbouw van Oekraïne eens de oorlog voorbij is. Ook de 300 miljard aan financiële tegoeden die de Russische centrale bank in Europa heeft uitstaan, zouden daarvoor kunnen worden ingezet. Sommige landen vrezen in dat geval echter voor rechtszaken door de Russen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 12/01/2023 - ...