Chaos troef na besluit toestaan bezoek in woonzorgcentra en voorzieningen gehandicapten

16/04/2020
 
Gisteravond kondigde de Nationale Veiligheidsraad in België aan dat bezoek aan bewoners in woonzorgcentra en voorzieningen voor mensen met beperking weer mogelijk gaat zijn. Per bewoner één bezoeker, steeds dezelfde, die twee twee weken lang geen corona gerelateerde klachten mag hebben vertoond. Op deze aankondiging kwam een storm van kritiek. 'Levensgevaarlijk', 'niet met ons besproken'. De verschillende regeringsleiders moesten na afloop weer puin ruimen. België op zijn smalst.
 
Overleg was er inderdaad nog niet geweest. Het toelaten van bezoek was ook niet gelijk voor vandaag of morgen bedoeld, verduidelijkte Vlaams premier Jan Jambon later op de avond. Nadat zijn minister van Volksgezondheid Wouter Beke voor uitstel van deze beslissing had gepleit. Ook hij bleek vooraf niet hierover gebriefd. Federaal premier Sofie Wilmès verdedigde de maatregel door te zeggen dat er iets moest gebeuren voor de bewoners. 'Veel mensen zijn blij met deze oplossing en ze weten dat het niet vandaag of morgen zal zijn.' Dat laatste zinnetje ontbrak volledig in de gewraakte persconferentie. Gevalletje slechte communicatie.
 
Waarom er niet eerst met de betrokken partijen is overlegd alvorens met de maatregel naar buiten te komen, zal altijd een raadsel blijven. Woonzorgcentra en voorzieningen voor mensen met beperking staan voorlopig niet te springen om de maatregel in te voeren. Uit angst voor nieuwe besmettingen. Vooral in de woonzorgcentra zijn dagelijks vele overlijdens als gevolg van Covid-19. Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) pleit ondertussen voor één duidelijke aanpak voor woonzorgcentra en voorzieningen voor mensen met een beperking. Woordvoerster Karina De Beule wijst erop dat personen met een beperking soms in meerdere voorzieningen komen. In de ene voorziening zijn wel besmettingen, in de andere niet. 'Moeten in die voorzieningen met besmettingen dan andere regels gelden' vraagt zij zich af. Verder wijst zij erop dat bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking niet altijd zullen begrijpen waarom ze het bezoek nog steeds niet zullen mogen omhelzen. 
 
De achterliggende gedachte voor het toestaan van bezoek valt te waarderen. Maar het was beter geweest om het bezoekverbod nog twee weken langer te handhaven t/m 3 mei, samen met de huidige maatregelen die van kracht blijven. Dan had in de tussentijd een goed en werkend plan kunnen worden uitgedokterd. Als de versoepeling van de rest van de maatregelen vanaf, hopelijk, 3 mei net zo verwarrend en ongecoördineerd gaat verlopen, houd ik mijn hart vast hier in België.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 16/04/2020 - ...