Aanstaande inauguratie Joe Biden doet Erdogan weer naar Europa lonken

18/01/2021
 
Alhoewel Joe Biden en de Turkse president Erdogan elkaar vriendelijk begroeten op bovenstaande foto uit 2016 ziet het er niet direct naar uit dat de twee een goede relatie zullen hebben na de inauguratie van Biden als nieuwe Amerikaanse president, woensdag. Mede daarom is Erdogan weer aan het lonken naar Europa. De EU reageert voorzichtig en sceptisch. 
 
Naar verluidt konden Erdogan en Trump het goed vinden met elkaar. Erdogan had zelfs een tijdlang direct telefonisch toegang tot Trump. De regering Biden is echter minder gecharmeerd van de Turkse president. Een aantal benoemingen in die regering Biden zou dat moeten laten blijken. De meest in het oog springende is in dit verband die van Brett McGurk als Nationale Veiligheidsadviseur voor het Midden-Oosten en Afrika. McGurk is een uitgesproken tegenstander van de Turkse bemoeienissen in Syriƫ. Mag ook niet vergeten worden: de Turkse intentie om Russische luchtafweergeschut aan te schaffen, de spanningen die NAVO-lid Turkije veroorzaakt binnen de organisatie door het conflict met medelid Griekenland over gasboringen in het oostelijke gedeelte van de Middellandse Zee.
 
Die spanningen tussen Griekenland en Turkije moeten later deze maand onderwerp van gesprek zijn in een eerste toenaderingspoging tussen de twee landen. Maar dan is Erdogan er nog niet met Europa. De EU staat ook kritisch tegenover de algemene mensenrechtensituatie in Turkije, zijn bemoeienis met de kortdurende oorlog tussen Azerbeidzjan en ArmeniĆ« en zijn voortdurende dreigement om miljoenen Syrische en andere vluchtelingen vrije toegang te geven tot de EU. 
 
Erdogan heeft onlangs al gecorrespondeerd met de Franse president Macron en spreekt openlijk over 'een nieuwe pagina in de relatie met Europa'. Noch de EU noch Turkije kunnen economisch en politiek zonder elkaar. Het ziet er echter niet naar uit dat de twee binnenkort weer hartelijke betrekkingen onderhouden, ondanks het ingezette Turkse charmeoffensief. 
 
Nieuwsbericht gebaseerd op artikel bij EURACTIV.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 18/01/2021 - ...
 

  Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft