Ook Joe Biden is tegen Nord Stream 2 project

27/01/2021
 
Tijdens de dagelijkse persconferentie van het Witte Huis gisteren zei de woordvoerster van Joe Biden, Jen Psaki (foto), dat ook Joe Biden tegen het Nord Stream 2 project is. De gaspijpleiding die via Rusland en de Baltische Zee helemaal naar Duitsland loopt. Volgens Biden is de pijpleiding 'a bad deal for Europe'. 
 
Met dit standpunt zet Biden het beleid van zijn voorganger Trump voort. Trump had al sancties ingesteld tegen bedrijven die meewerken aan het project. Die sancties blijven onder Biden van kracht. De Amerikaanse president oordeelt dat Europa door Nord Stream 2 te afhankelijk wordt van Russisch gas en herinnert eraan wat kan gebeuren, mocht Rusland de gaskraan op een gegeven moment dichtdraaien bij een politieke onenigheid. 
 
Ondanks dat er ook in Europa zelf veel discussie is over het project ziet het er niet naar uit dat het project alsnog zal worden afgeblazen. In Duitsland waren daar eind vorig jaar wel oproepen toe na de mislukte vergiftiging van Russisch oppositieleider Navalny. Het officiële Duitse regeringsstandpunt is nu dat de aanleg van de pijplijn gewoon wordt afgerond. Negentig procent is al aangelegd en er is een enorm bedrag mee gemoeid, 11 miljard dollar. Behalve het Russische staatsbedrijf Gazprom maakt onder andere ook Koninklijke Shell deel uit van het project. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 27/01/2021 - ...
 

  Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft