Moord op Russische oppositiepoliticus gelinkt aan activiteiten FSB

28/03/2022
 
Afbeelding invoegen
 
Op 27 februari 2015 werd de Russische oppositiepoliticus Boris Nemtsov neergeschoten vlak bij het Kremlin in Moskou. De politie arresteerde vijf Tsjetsjenen en daarmee was de kous voor de Russische autoriteiten afgedaan. Onderzoek van het journalistieke onderzoekscollectief Bellingcat, The Insider en de BBC brengt nu aan het licht dat Nemtsov al een jaar voor zijn dood werd geschaduwd door de FSB, de Russische geheime dienst waar Vladimir Poetin ooit hoofd van was.
 
De journalisten van Bellingcat wisten tegen betaling gegevens te bemachtigen uit de database die de FSB gebruikt, het programma Magistral. Zo konden ze traceren dat één FSB medewerker Nemtsov op zeker 13 binnenlandse reizen schaduwde. De naam van die medewerker is ook gekend, Valery Sukharev. Bellingcat linkt deze Sukharev niet alleen aan Nemtsov, maar ook aan twee pogingen tot vergiftiging van Vladimir Kara-Murza, een vriend van Netmsov, en aan de vergiftiging van Alexander Navalny. Wat die laatste zaak betreft, lijkt Sukharev niet direct betrokken. Hij had wel intensief contact met vier andere FSB-agenten die na de moordpoging op Navalny door het Verenigd Koninkrijk en de VS op de sanctielijst zijn gezet.
 
De BBC heeft de Russische autoriteiten om een reactie gevraagd op de onderzoeksresultaten. Kremlin woordvoerder Dmitry Peskov noemt het verhaal 'gefabriceerd. Het Kremlin heeft hier niets mee te maken'. De FSB wilde niet reageren. Lees het hele verhaal bij de BBC.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 28/03/2022 - ...