'AustraliŽ moet zich voorbereiden op verschillende natuurrampen die gelijktijdig plaatsvinden'

30/10/2020
 
 
Na de grote bosbranden die van juli 2019 tot maart 2020 in Australië woedden, stelde de regering een onderzoekscommissie in die met aanbevelingen moest komen om zulke rampen in de toekomst te voorkomen. De onderzoeksresultaten zijn niet bemoedigend. Australië moet in de toekomst rekening houden met natuurrampen die gelijktijdig kunnen plaatsvinden, schrijft de commissie.
 
Volgens de onderzoekscommissie kan Australië in de nabije toekomst gelijktijdig getroffen worden door bosbranden, overstromingen en stormen. In hun rapport wijzen de onderzoekers erop dat de klimaatopwarming zich de komende twee decennia zal doorzetten en dat dit een accumulatie van natuurrampen in de hand kan werken. De onderzoekers komen met 80 aanbevelingen aan de regering om zo'n worst case scenario te voorkomen. Zo zou er vanuit de overheid een nationale noodtoestand moeten kunnen worden uitgeroepen, indien nodig. Australië moet ook een systeem krijgen dat klimaatgegevens beter kan rapporteren en een betere monitoring van de luchtkwaliteit is ook noodzakelijk.
 
Bij de bosbranden tijdens de vorige Australische zomer kwamen 33 mensen en zo'n 3 miljard dieren (van klein tot groot) om het leven en werden 3.000 huizen verwoest. Ondanks de desastreuze bosbranden van afgelopen jaar en de dringende aanbevelingen van de onderzoekscommissie lijkt de regering niet echt haast te willen maken met een ander klimaatbeleid. Het land is nog sterk afhankelijk van fossiele brandstoffen en heeft zich niet gecommitteerd aan het Parijs akkoord om de CO2-uitstoot in 2050 tot 0 te reduceren.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 30/10/2020 - ...
 

        Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft