Kritiek op regering Erdogan inzake bestrijding bosbranden

03/08/2021
 
De bosbranden in Turkije zijn voor het grootste deel onder controle volgens de Turkse regering. Er komt echter steeds meer kritiek op de aanpak van de bosbranden uit diverse hoek.
 
Van de op een gegeven moment 126 bosbranden tegelijkertijd zijn er nu 119 min of meer onder controle zegt de regering. Het Turkse General Directorate of Forestry zegt er alles aan te doen om de branden te bestrijden. Er worden drones ingezet, blushelikopters en zo'n 4.800 brandweermannen zijn op de grond actief. President Erdogan uitte afgelopen vrijdag wel kritiek op het feit dat Turkije geen eigen blusvliegtuigen kan inzetten. Hij weet dat aan slecht onderhoud. Spaanse, Kroatische, Russische, Iraanse, Oekraïense blusvliegtuigen helpen nu de branden vanuit de lucht te bestrijden.
 
Die opmerking van Erdogan schoot in het verkeerde keelgat bij de Turkish Aeronautical Association. Experten en oud-medewerkers  kaatsen de bal terug en zeggen dat de regering de vliegtuigen bewust in de hangars laat staan. Ali Babacar, leider van de grootste oppositiepartij DEVA verklaarde dat de situatie onacceptabel is. 'Turkije is rijk genoeg om honderden blusvliegtuigen en -helikopters te hebben.'
 
Tot nu toe hebben acht mensen het leven verloren door de bosbranden. Ook zijn tientallen dorpen verwoest. De oorzaken van de bosbranden zijn nog steeds voorwerp van onderzoek.
 
Bij BalkanInsight vind je nog meer foto's van de bosbranden in Turkije.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 03/08/2021 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft