Niet meer bosbranden, wel frequenter en met grotere impact

18/07/2022
 
Momenteel woeden grote bosbranden in de landen langs de Middellandse Zee, in Alaska, in Zuid-Amerika. De laatste jaren is het ook in de Australische zomer steevast raak. Het lijkt erop alsof steeds meer bosbranden ontstaan. Deskundigen in gesprek met de BBC nuanceren dit beeld. Niet meer, wel frequenter en met een steeds grotere impact.
 
Dat er per saldo niet meer bosbranden zijn dan vroeger heeft te maken met het feit dat de Afrikaanse savannen tegenwoordig minder snel vlam vatten. In de eerste twee decennia van deze eeuw is de vegetatie daar veranderd, onder andere door uitbreiding van de landbouw. De savannen; goed voor 70% van alle bosbranden ter wereld, zorgen er dus voor dat het totale aantal bosbranden wereldwijd daalt.
 
Desalniettemin is het op veel plaatsen nu wel raak en experten zien de klimaatverandering als grootste boosdoener. De vegetatie is door de stijging van de temperaturen sneller brandbaar en droger. Als dan in zo'n gebied een bosbrand ontstaat, is de impact ervan groter dan vroeger.
 
De experten zeggen in het BBC-artikel dat overheden niet alleen moeten kijken naar wat te doen tegen klimaatverandering. Het is net zo belangrijk je aan te passen aan de gewijzigde omstandigheden. In het geval van bosbranden zien zij dat niet alle landen even goed zijn uitgerust met materieel om deze efficiënt te bestrijden.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 18/07/2022 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft