Hoe lopen de exacte demarcatielijnen in Bosnië en Herzegovina? Republika Srpska wil dat uitgezocht

20/02/2020
 
 
Met het Verdrag van Dayton uit 1995, dat het einde van de Joegoslavische Burgeroorlog bewerkstelligde, werd Bosnië opgedeeld in twee delen en een district: de Federatie van Bosnië en Herzegovina, waar de Bosniërs en Kroaten wonen, en de Republika Srpska, voornamelijk bewoond door de Serviërs. Het betreffende district luistert naar de naam Brcko. Zoals op bovenstaande kaart valt te zien, lopen de scheidslijnen tussen Bosnië en Herzegovina en de Republika Srpska nogal vreemd. De Bosnische Serviërs in Republika Srpska stellen deze demarcatielijnen nu ter discussie.
 
De discussie komt op het moment dat het Constitutionele Hof van Bosnië en Herzegovina een wet heeft verwerpen waarin het parlement van Republika Srpska bepaalde dat al het openbare agrarische bezit op het grondgebied van de deelrepubliek in overheidshanden moet komen. Volgens het Hof is deze wet ongrondwettelijk. De regering van Republika Srpska ziet in deze uitspraak een dringende reden om de exacte demarcatielijnen te bepalen. Dit had al na het afsluiten van het Dayton akkoord moeten gebeuren, maar dat heeft nooit plaatsgevonden. De regering van Republika Srpska benadrukt dat het niet uit is op onafhankelijkheid of aansluiting bij Servië. 'Wij gaan echt niet morgen een Berlijnse of Chinese Muur op de grens optrekken', aldus de Servische premier Radovan Viskovic. Zijn collega van Bosnië en Herzegovina, Fadil Novalic, weigert echter mee te werken. 
 
Bosnië en Herzegovina was het belangrijkste strijdtoneel tijdens de Joegoslavische Burgeroorlog die tussen 1991 en 1995 woedde tussen de Serviërs, Kroaten en Bosniërs. Uit de puinhopen van die oorlog kwamen Kroatië, Servië, Bosnië en Herzegovina als onafhankelijke staten tevoorschijn. Slovenië had zich al eerder onafhankelijk verklaard, 25 juni 1991. Bosnië en Herzegovina kent dus drie verschillende bevolkingsgroepen die ook alle drie een president leveren. Gezamenlijk worden de drie presidenten voor vier jaar gekozen. Om de acht maanden rouleert het voorzitterschap onder de drie. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 20/02/2020 - ...