Bulgaarse premier gelinkt aan witwaspraktijken in Spanje

22/02/2020
 
De Bulgaarse premier Boyko Borissov wordt in verband gebracht met witwaspraktijken in Spanje, schrijft de Catalaanse krant El Périodico. Concreet zou het gaan om grote bedragen uit het buitenland die naar het in Barcelona gevestigde EMA BG zouden zijn overgemaakt. Bedragen van hoge Bulgaarse overheidsfunctionarissen. EMA BG is in handen van een Bulgaar naar wie de Catalaanse politie nu een onderzoek inzake witwassen heeft ingesteld.
 
Spaanse corruptiebestrijders bevestigen dat er een onderzoek loopt naar EMA BG dat teruggaat tot het jaar 2013. Zij willen echter bevestigen noch ontkennen dat Borissov onderdeel uitmaakt van het onderzoek. In totaal zou het gaan om een bedrag van vijf miljoen euro.

Het is niet de eerste keer dat Borissov in verband wordt gebracht met corruptie. Zo is er de beschuldiging dat hij in 2015, nog voor zijn premierschap, met zwart geld een woning voor een vriendin in Barcelona zou hebben gekocht ter waarde van 1,5 miljoen euro. Borissov heeft deze aantijging altijd ontkend. 'Ik heb geen huis in Barcelona en de laatste keer dat ik er was, was 15 jaar geleden toen ik nog burgemeester van Sofia was', verklaarde hij gisteren.
 
Ook wat het huidige witwasverhaal betreft, ontkent Borissov iedere betrokkenheid. Volgens hem hebben buitenlandse derden, mogelijk de Russen, de hand in de beschuldigingen. Borissov wil niet praten met El Périodico, omdat 'het geen zin heeft ergens over te praten dat niet is bewezen'. Borissov beloofde wel met een officiële verklaring te komen nadat het onderzoek officieel is afgesloten.
 
Dit bericht is gebaseerd op een Engelstalig artikel op Balkan Insight. Wie het Spaans/Catalaans beheerst, kan zich ook wenden tot El Périodico
 
Copyright tekst: Johan Peters, 22/02/2020 - ...