September is nieuwe deadline in post-Brexit onderhandelingen

30/06/2020
 
Wat de Britten betreft, is september de nieuwe deadline om tot een nieuw handelsverdrag met de EU te komen na de Brexit van afgelopen januari. Een woordvoerder van premier Boris Johnson verklaarde maandag dat 'we altijd hebben gezegd dat we de onderhandelingen niet tot in de herfst kunnen voortzetten'.
 
Gisteren zagen de twee toponderhandelaars in de post-Brexit onderhandelingen, Michel Barnier namens de EU en David Frost namens de UK, elkaar weer voor het eerst in maanden. De coronacrisis had ervoor gezorgd dat de onderhandelingen de afgelopen maanden uitsluitend online plaatsvonden. Tot nu toe is er weinig vooruitgang in de besprekingen geweest. Wel hebben voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en Boris Johnson eerder deze maand afgesproken de besprekingen gedurende de zomermaanden in volle kracht voort te zetten.
 
Gisteren raakte ook bekend dat de Britse onderhandelaar Frost vanaf september de nieuwe veiligheidsadviseur voor de regering Johnson wordt. Een andere hint dat de Britten snel zaken willen doen. Of niet. Voorlopig liggen nog veel dossiers op tafel. Afgelopen weekend legde de Duitse bondskanselier Angela Merkel, vanaf 1 juli voor een half jaar voorzitter van de EU, er ook nog eens druk bovenop. 'De Britten zullen moeten leven met een lossere band met de EU als ze bij hun rode lijnen blijven. Als Groot-BrittanniĆ« geen afspraken wil over regels op het gebied van milieu, arbeid of sociale standaarden die vergelijkbaar zijn met die in de EU gelden, zullen onze relaties minder nauw zijn', aldus Merkel. 
 
Het eindspel lijkt begonnen. Einduitslag eind van de zomer. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 30/06/2020 - ...
 

         Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft