Brexit scheept Britten op met 7 miljard pond extra uitgaven voor douane

15/07/2020
 
De Brexit kost de Britten 7 miljard pond extra voor douane-uitgaven. Of er nu wel of geen nieuw handelsverdrag tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk komt voor 31 december. De Britse minister van Kabinetszaken Michael Gove heeft dat gisteren bevestigd. 
 
Vanaf 1 januari i2021 is de band tussen de EU en het VK volledig doorgeknipt. Dit houdt in dat aan beide zijden van de Noordzee de handel anders zal gaan verlopen. Import en export zullen aan nieuwe formaliteiten onderhevig zijn en daarvoor zijn oner andere extra douaniers nodig. In het VK alleen al 50.000. Op dit moment zijn die extra douaniers nog niet beschikbaar. Britse en Europese ondernemingen die handel met elkaar drijven, moeten ook meer douaneformulieren gaan invullen. Naar schatting 215 miljoen een beide kanten van de Noordzee, dus 430 miljoen in totaal.Ten slotte moet ook de Britse IT worden aangepast en moeten er extra parkeerplaatsen komen bij de Britse havens.
 
Michael Gove en premier Boris Johnson verzekeren de Britse ondernemers dat er geen reden tot panikeren is en dat alles op tijd gereed zal zijn. Een uitspraak waar de ondernemers aan twijfelen. Zo zei de voorzitter van de Wegtransport Associatie, Richard Burnett, dat het wegvervoer vreest dat een beloofde nieuwe slimme vrachtapp er niet voor eind dit jaar zal zijn. En als die op tijd beschikbaar is 'dan moeten mensen er nog mee leren omgaan voor 1 januari'. 
 
Ook onder andere ondernemersorganisaties en in het Britse Lagerhuis heerst onrust over de nu snel naderende definitieve uittreding uit de EU. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 15/07/2020 - ...
 

Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft