Kans op post-Brexit handelsakkoord weer iets geslonken

04/12/2020
 
Waar Bloomberg gisteren meldde dat de post-Brexit onderhandelingen vooral vast lijken te zitten op de visserij, vertelt een lid van het Britse onderhandelingsteam dat er op vrijdag vooral problemen zijn opgedoken rond het onderwerp van het level playing field (gelijke concurrentie). Volgens die BBC bron is een akkoord de komende dagen nog steeds mogelijk, maar is de kans daarop wel geslonken
 
Het onderhandelingsteam voor de EU onder leiding van Michel Barnier zou te elfder ure nieuwe elementen in de onderhandelingen op tafel hebben gelegd, aldus de Britse bron. Een EU-bron zei tegen de BBC dan weer dat de onderhandelingen zeer traag verlopen en dat de onderhandelaars van het Verenigd Koninkrijk 'een houding aannemen'. Van nieuwe eisen door de EU zou geen sprake zijn. 
 
De onderhandelingen gingen gisteravond de hele avond door. Vandaag wordt Barnier in Brussel verwacht om verslag uit te brengen, maar naar verwachting keert hij daarna gelijk terug naar Londen om verder te onderhandelen. Het Verenigd Koninkrijk verlaat de EU sowieso op 31 december, handelsakkoord of niet. Ondertussen raakt het bedrijfsleven aan beide kanten van het kanaal steeds zenuwachtiger. Bij de Franse havens staan lange rijen trucks om nog zoveel mogelijk de oversteek naar het VK te maken voor 31 december.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 04/12/2020 - ...