Kwestie Gibraltar nog onderwerp van onderhandelingen tussen Spanje en VK

30/12/2020
 
Met het op 24 december afgesloten handelsakkoord tussen de EU en het VK is één kwestie niet geregeld: hoe moet het verder met Gibraltar, het Britse overzeese gebied aan het zuidelijke eind van het Iberisch schiereiland? Alhoewel Brits bezit, zijn het vooral de Spanjaarden die er werken en belang bij hebben dat er geen harde grens komt tussen Gibraltar en Spanje.
 
Om zo'n harde grens te voorkomen vanaf 1 januari voeren de Spaanse en Britse regering nu onderhandelingen over Gibraltar. Op dinsdag 29 december was een overeenkomst nog niet in zicht, maar de onderhandelende partijen waren optimistisch dat het zou lukken. Mocht er geen akkoord komen voor 1 januari, dan heeft dat vooral gevolgen voor het toerisme naar het eiland, een van de belangrijkste inkomstenbronnen. Toeristen zullen dan niet alleen hun paspoort twee keer moeten tonen (dat moet nu aan zowel de Spaanse als Britse douaneautoriteiten), ze krijgen dan ook stempels in hun paspoort. Ook het woon-werkverkeer en het goederenvervoer tussen Spanje en Gibraltar zal zonder akkoord obstakels ondervinden. Het eiland voert jaarlijks voor honderden miljoenen euro's aan goederen en diensten vanuit Spanje in.
 
De Britse zeggenschap over Gibraltar gaat terug tot begin 18e eeuw. Het eiland werd in 1704 door een Engels-Nederlandse troepenmacht op Spanje veroverd in de zogenoemde Successieoorlog. In 1713 kwam het 'eeuwigdurend' onder Brits bestuur onder de bepalingen van de Vrede van Utrecht (Wikipedia). Dat eeuwigdurend zinde en zint de Spanjaarden niet. In 1969 sloot dictator Franco de grens al eens. Deze werd toen niet voor 1985 heropend. Ook in de 21e eeuw betwist Spanje nog altijd het eeuwigdurende Britse bezit. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 30/12/2020 - ...
 
 Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft