Britse Hogerhuis verwerpt Internal Market Bill

10/11/2020
 
Het Britse Hogerhuis verwierp gisteren de Internal Market Bill van de regering Johnson. De wet die het voor de Britse regering mogelijk moet maken nieuwe regels vast te leggen voor de goederenstromen tussen het vasteland van het Verenigd Koninkrijk en Noord-Ierland. De Britse lords oordeelden dat de wet ingaat tegen internationale verdragen. De Internal Market Bill moet de Britse regering ruimte geven flexibel te handelen in het geval van een harde Brexit.
 
Sir John Major was een van de lords die tegenstemden. Oud-premier Major, 1990-1997, is altijd al een tegenstander van de Brexit geweest en ziet de huidige onderhandelingen met lede ogen aan. Volgens hem voeren de Britten een foute onderhandelingsstrategie die de Britse bevolking duur zal komen te staan. Hij voorziet oftewel een no deal Brexit of een waterig akkoord dat eerder barrières dan kansen voor de Britse economie zou bieden.
 
Niet alleen in eigen land kampt de regering Johnson met verzet tegen de Internal Market Bill. Ook president-elect Joe Biden zou Johnson al verstaan te hebben gegeven niet te tornen aan het Goede Vrijdagakkoord uit 1998 dat vrede bracht in Noord-Ierland en de relatie tussen Ierland en Noord-Ierland regelt. Met de invoering van de Internal Market Bill zou het Goede Vrijdagakkoord onder druk kunnen komen te staan.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 10/11/2020 - ...