Op tournee gaan niet zo simpel voor Britse muzikanten door Brexit

19/07/2021
 
De evenementensector komt langzaam terug op gang. Muzikanten kunnen weer denken aan grote tournees. Voor Britse acts is er wel een nieuw probleem gerezen: de praktische uitwerking van de Brexit. Snel in de toerbus stappen en Europa door rijden van festival naar festival is er niet meer bij.
 
Allereerst moeten Britse muzikanten visa regelen voor zichzelf en de crewleden. Die visa vormen een aardige kostenpost. (Britten die individueel naar de EU reizen, hebben geen visum nodig, maar mogen nog maximaal 90 dagen in de Schengenzone doorbrengen in een periode van 180 dagen, red.) Nog ingewikkelder is het geworden voor het rijden met de toerbus. Een bus met uitrusting, verlichting en merchandising heeft toestemming om drie keer te stoppen op het Europese vasteland. Daarna moet de bus volgens de regels weer terugkeren naar het Verenigd Koninkrijk. Ook voor de merchandising moet aan allerlei voorwaarden worden voldaan.
 
Diverse Britse muzikanten hebben de Brexit voorschriften al aangeklaagd. Elton John schreef op Instagram dat een van de meest succesvolle Britse industrie├źn de nek dreigt te worden omgedraaid. Zanger Bruce Dickinson van Iron Maiden, pro Brexit, vindt de nieuwe regels onredelijk en roept de regering Johnson op in actie te komen. Die regering heeft naar eigen zeggen het al wel mogelijk gemaakt dat muzikanten zonder veel moeite kunnen toeren naar Liechtenstein, Noorwegen en IJsland. Toevallig alle drie landen die geen deel uitmaken van de EU ...En sowieso niet de belangrijkste bestemmingen voor een band.
 
Lees bij de New York Times hoe het de band Two Door Cinema Club verging in hun voorbereidingen op hun optreden in Barcelona en de terugkeer naar het VK.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 19/07/2021 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft